
LIDIČKY,JDEME ZKONTROLOVAT,ZDA JE ZDE NAPEČÍNO!
AŤ JE TO SLANÉ NEBO SLADKÉ JE TO FUK
Gunther & Samantha Fox = Touch Me
Komentáře
Přehled komentářů
400 g bravčového mäsa
200 ml kyslej smotany
400 g ryže
400 g kyslej kapusty
50 g cibule
cesnak
60 g masti
rasca
mletá červená paprika
mleté čierne korenie
soľ
Bravčové mäso(vepřový) pomeľte a dajte ho na nakrájanú cibuľu, ktorú ste spenili na masti s červenou paprikou. Pridajte soľ, roztlačený cesnak, korenie a rascu. Poduste. Kapustu podlejte vodou a duste. Ryžu opražte na masti, osoľte, podlejte vodou a duste. Na pekáč uložte vrstvu kapusty, ryže a mäsa. Navrch dajte vrstvu kapusty a zalejte kyslou smotanou. Vložte do vyhriatej rúry a zapečte. Podávajte s varenými zemiakmi alebo s chlebom.
Kurací stroganov
(Jejdankajeje, 10. 11. 2008 16:07)
kuracie prsia pokrájané na tenké slížiky cca 3/4 kg, nadrobno nakrájaná stredná cibuľa, nadrobno pokrájané kyslé zavárané uhorky (asi tak 5 ks strednej veľkosti), 3 PL plnotučnej horčice, 5 PL kečupu, 1 PL worchesterovej omáčky, 1 PL hladkej múky, soľ, mleté čierne korenie, 1 sladká smotana na šľahanie, olej
Na hlbšej panvici si na oleji opražíme cibuľu do sklovita. Pridáme kuracie mäso a dusíme takmer do mäkka, v prípade potreby podlejeme troškou vody. Potom pridáme horčicu, kečup, nakrájané uhorky a dusíme do mäkka. Nakoniec poprašíme hladkou múkou, zamiešame, zalejeme smotanou a necháme prevrieť. Dochutíme soľou, korením a worchestrom. Podávame so zemiakmi na akýkolvek spôsob alebo s ryžou.
Bryndzové halušky
(Jejdankajeje, 10. 11. 2008 16:01)
(4 osoby)
600g zemiakov
300g hladkej muky
50 – 300g bryndze
80 – 100g udenej slaninky
sol
voda
Ocistene zemiaky postruhame pridame muku pridame vodu a vypracujeme s toho hustejsie cesto, ktore nechame odstat. Potom ich cez sito na halusky nahadzeme do vriacej a osolenej vody a nechame zovriet (kym nevyplavu navrch) Nezabudame ho premiesavat aby sa neprilepilo naspodok hrnca.. Halusky vyberieme preplachneme studenou vodou, pridame oprazenu slaninku i s mastou a bryndzu a dobre premiesame . A mozeme podavat 
ANANASOVE REZY
(Jejdankajeje, 10. 11. 2008 15:48)
Cesto:7 vajec, 7 PL práškového cukru, 7 PL polohrubej múky
Krém: 200 ml mlieka, 1 Zlatý klas, 200 g práškového cukru, 250 g masla, 1 konzerva ananásu
Z bielkov vyšľaháme sneh, pridáme cukor, žĺtka a múku. Upečieme na plechu, vystlatom papierom na pečenie.
Krém: Mlieko s cukrom a Zlatým klasom uvaríme na hustú kašu. Po vychladnutí ju zamiešame do masla. Trochu krému si odložíme a do zvyšného krému zamiešame pokrájaný ananás. Vychladnuté cesto rozkrojíme na tri časti, polejeme šťavou z ananásu a natrieme krémom. Tretí diel(vrch) natrieme krémom ktorý sme si odložili. Ozdobíme ananásom a pofŕkame čokoládovou polevou. Krájame na rezy.
Kuřecí nudličky s nivou a brokolicí *
(Monamie, 5. 11. 2008 11:27)
Kuřecí nudličky s nivou a brokolicí *
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Kuřecí prsa, cibule, česnek, sůl, pepř, brokolice, niva, smetana, olej
POSTUP PŘÍPRAVY
Prsa nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme, promícháme s prolisovaným česnekem a necháme odležet.
Nadrobno nakrájíme cibuli a spolu s masem osmahneme na oleji, přisypeme uvařenou brokolici, zalijeme smetanou a přidáme nakrájenou nivu. Vaříme, až se niva rozpustí a brokolice rozpadne.
Jako příloha jsou výborné americké brambory s česnekem.
plnene zampiony
(ada, 30. 10. 2008 12:37)
5lžic olivového oleje 16 středně velkých hlaviček žampionů 250 g jemného tvarohu nebo lučiny 2 lžíce pesta 2 jemně usekané stroužky česneku 25 g čerstvě strouhaného parmazánu
Na ozdobení:
několik lístků bazalky trochu parmazánu
--------------------------------------------------------------------------------
Doba přípravy: 35
Počet porcí: 6
Příprava jídla:
1. Troubu předehřejte na 200 °C (horkovzdušnou na 180 °C). Vymastěte zapékací misku (měly by se do ní vejít všechny žampiony v jedné vrstvě).
. Odřízněte nožky hub. Promíchejte tvaroh, pesto a česnek. Směs lžičkou naneste na žampiony a trochu ji přimáčkněte. Srovnejte houby do misky, posypte parmazánem, ozdobte troškou pesta a zakapejte olejem.
3. Pečte asi 20 minut, aby náplň zezlátla. Když žampiony pustí hodně šťávy, opatrně ji slijte, aby pokrm neplaval.
4. Před podáváním posypte lístky bazalky a parmazánem. Servírujte buď horké, nebo o pokojové teplotě.
ach jooo proč je to tak dobréé
(babcatko-Zuzana, 17. 10. 2008 20:10)
Jablečný štrůdl
Suroviny:
125 ml vlažného mléka
125 ml vlažné vody
50g Hery
1 lžíce třtinového cukru
1 lžička soli
410g hladké mouky
1 lžička sušeného nebo 1/4 čerstvého droždí
Náplň:
4 očištěná a nahrubo nastrouhaná jablka
25g rozpuštěného másla
1 vanilkový cukr
2 lžičky skořice
rozinky
sekané ořechy nebo mandle
1 rozšlehané vejce na potření
moučkový cukr na posypání
Postup:
Těsto rozdělíme na dva díly, vyválíme na pláty, potřeme rozpuštěným máslem (vyhneme se přitom okrajům), posypeme strouhanými jablky, cukrem, skořicí, rozinkami a oříšky. Svineme do závinu a opatrně přeneseme na vymazaný plech. Překryjeme olejem potřenou potravinovou fólií a necháme na teplém místě kynout asi 35 minut. Povrch závinu potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme v předehřáté troubě při 200°C asi 25 minut.
VELICE DOBRÉ
(babcatko-Zuzana, 17. 10. 2008 20:03)
Kynuté rohlíčky se zelím a klobásou
Suroviny:
250 ml mléka
1 lžička cukru
1 lžička soli
150 ml oleje
500g hladké mouky
1 kostka čerstvého nebo 3,5 lžičky sušeného droždí
Postup:
Na vále těsto rozdělíme na 4 díly. Každý díl pak vyválíme na placku a rozdělíme na 8 ks rádýlkem Plníme zelím a na kolečka či kostičky nakrájenou klobásou Smotáme úhledný rohlíček, potřeme žloutkem a pečeme v predehřáté troubě na 200°C.
NĚCO NA ZOUBEK
(babcatko-Zuzana, 17. 10. 2008 19:57)
Střecha z Bé bé sušenek
Suroviny:
1 balíček světlých, 1 balíček tmavých Be-Be sušenek,
150g moučk.cukru,
200g másla,
500g tvarohu
rum,
2 banány
Postup:
Utřeme máslo s cukrem,tvarohem a ochutíme rumem /používám ruční šlehač/.Na alobal naskládáme jako šachovnici bé bé sušenky 3 řady po 7 kusech,/střídáme světlou a tmavou barvu/.Potřeme polovinou tvarohového krému a zakryjeme znovu sušenkami bébé poskládanými jako šachovnice,ale tentokrát na tmavou světlou a obráceně.Rozetřeme zbytek krému, a na prostřední řady položíme oloupané banány.Vezmeme tento alobal a z obou delších stran přiklopíme k sobě tak,že se sušenky nahoře spojí do střechy.Po zatuhnutí v lednici polijeme čokoládovou polevou a dáme znovu vychladit.Pak už jen krájíme a nestačíme se divit jak dobrůtka mizí.!!!!!!!
NĚCO NA ZOUBEK
(BABCATKO, 10. 10. 2008 18:44)
Pmerančový sen:
Těsto:
200g měkkého másla 150g moučkového cukru 200g hladké mouky 4 vejce 1 vanilkový cukr nastrouhaná pomerančová kůra kypřící prášek celý
Náplň:
500ml pomerančové šťávy 250ml mléka 2 vanilkové pudingy 50g moučkového cukru 2 žloutky 2 bílky
Příprava těsta:
Máslo cukr vyšleháme do pěny a postupně zašleháváme celá vejce do hladkadáme mouku,pomerančovou kůru a kypřící prášek.Těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem pečeme ve vyhřáté troubě cca 25 minut
Náplň:
uvaříme v mléce a v pomerančové šťávě puding za stálého míchání přidáme žloutky.Ušleháme tuhý sníh a opatrně zlehka vmícháme do horkého pudingu,ktrý nalijeme na korpus anecháme vychladít.
kuře soptík
(mirka1305, 10. 10. 2008 12:02)
kuřecí stehna,1 cibule na kostičky,1-2 lžice strouhaneho sýra,4 stroužky česneku,3 lžice citronové štavy,1 kysné smetany,4 lžice oleje,1 lžice cukru,2 lžičky soli,1/2 lžičky chilli,1/2 lžičky pálivé papriky.
všechny suroviny smíchame do vznikle směsi naložíme kuřecí stehna.necháme uležet do druhého dne.potom pečeme zakryté asi 30 minut.občas potíráme marinadou z pekače.na konec odklopíme a dopečeme.
příloha:ryže,hranolky,krokety nebo různě upravené brambory.
Jablkový dort
(55babik, 9. 10. 2008 20:48)600g oloupaných a nakrájených jablek (na1/4) 1/4l vody,200g cukru rozvařit .do dalších 1/4l vody rozmícháme 2 vanilkové pudinky a vlijem do rozvařených jablek a 2 min.povaříme.Nalijeme na piškot v dortové formě(mohou být i posládané piškoty) a necháme v lednici vychladit.Můžeme zdobit šlehačlou.Dobrou chuť
Pudinkové řezy s broskvemi a šlehačkou
(Monamie, 9. 10. 2008 19:15)
Pudinkové řezy s broskvemi a šlehačkou
 Suroviny
na piškot:
200 g polohrubé mouky
200 g cukru krupice
4 vejce
4 lžíce horké vody
krém:
500 ml mléka
2 vanilkové pudinky
4 – 6 lžic cukru krupice
1 vanilkový cukr
1 měkký tvaroh
250 g Hery
4 půlky broskví z kompotu
1 šlehačka Dr. Oetker v prášku
1 ztužovač šlehačky
150 ml studeného mléka
nastrouhaná čokoláda
 Postup
Žloutky ušleháme s cukrem do pěny, pak postupně zašleháme horkou vodu. Z bílků ušleháme pevný sníh, do něj smícháme žloutkovou pěnu a po částech mouku. Plech vyložíme papírem na pečení nebo vymažeme tukem a vysypeme moukou. Piškot pečeme asi 15 minut ve vyhřáté troubě při 200.C (těsto se nesmí lepit na špejli). Mezitím rozmícháme v části mléka oba vanilkové pudinky a cukr krupici, zbytek mléka dáme vařit. Do vroucího mléka vylijeme pudinkovou směs a za stálého míchání uvaříme. Hotový pudink necháme vychladnout a pak do něj zašleháme Heru, vanilkový cukr a tvaroh. Broskve nakrájíme na malé kousky a vmícháme do krému. Na vychladlý piškot naneseme nejprve vrstvu krému, na ni šlehačku vyšlehanou se ztužovačem a nakonec jej hustě posypeme čokoládou. Piškot dáme asi na půl hodiny do chladničky.
Bábovka z pudinkového prášku
(Monamie, 9. 10. 2008 19:12)
 Bábovka z pudinkového prášku
 Ingredience :
150 g práškového cukru
2 dcl oleje
40 g hrozinek
1 vanilkový cukr
4 vanilkové pudinkové prášky
1/2 bal. prášku do pečiva
4 vajíčka
ovocná marmeláda
čokoládová poleva
tuk a mouka na posypání formy
 Postup :
Pudinkový prášek a vajíčka důkladně vyšľaháme (doporučuje se el. šlehačem). Za stálého míchání přidáváme olej, práškový a vanilkový cukr a prášek do pečiva. Hrozinky obalíme v hrubé mouce a vmícháme do hmoty. Bábovkovou formu vymastíme a posypeme hrubou moukou. Vlejeme těsto a v dobře vyhřáté troubě pečeme asi 40 minut.
Upečenou bábovku necháme vychladnout a až potom ju vyklopíme na pracovní desku. Povrch potřeme horkou rozvařenou marmeládou a polejeme čokoládovou polevou.
Pudinkové řezy se skořici
(Monamie, 9. 10. 2008 19:10)
 Pudinkové řezy se skořicí
 Ingredience:
náplň:1
mléko 1 l
vanilkový pudink 3 ks
cukr 5 lžic
náplň 2:
vanilkový cukr 2 ks
zakysaná smetana 2 ks
náplň 3:
šlehačka 1 ks
těsto:
prášek do pečiva 1 ks
cukr 20 dkg
hladká mouka 20 dkg
vejce 4 ks
olej 1 dl
 Postup přípravy receptu:
Recept na Pudinkové řezy se skořicí. Těsto: 4 vejce, 20dkg cukru krupice. 20dkg hl. mouky, 1 prášek do pečiva, 1 dcl oleje. Celá vejce ušleháme s cukrem, potom přidáme olej a mouku s práškem do pečiva. Vylijeme na vyšší plech vyložený pečicím papírem. Uvaříme puding: 1 l mléka, 3 vanilkové pudinky, 5 PL cukru. Ještě horký pudink nalijeme cik cak na těsto, srovnáme stěrkou a teprve nyní dáme vše péci na cca 20-25 minut na 180°C.
Na upečený jen lehce zchladlý moučník navrstvíme 2 zakysané smetany smíchané se 2 vanilkovými cukry. Po vychladnutí jsem potřela 1 ušlehanou šlehačkou Dr. Oetker z prášku, ozdobila vidličkou a posypala přes sítko skořicí. Před podávám je možné dozdobit na šlehačku ovocem (můžeme použít čerstvé jahody a bude to vynikající).
vanoční
(mirka1305, 9. 10. 2008 9:39)
KOKOSOVÉ KULIČKY
Potřebujeme: 2 hrnky moučkového cukru, 1 1/2 hrnku strouhaného kokosu, 4 lžíce kakaa, 1/2 kostky másla, 3 bílky, podle chuti rum, kokos na obalení.
Cukr, kokos, kakao a rum smícháme, přidáme bílky a pokrájené změklé máslo. Dobře promícháme. Z hmoty tvarujeme kuličky, obalíme je v kokosu a necháme v chladu ztuhnout.
ČOKOLÁDOVÝ SALÁM
Potřebujeme: 1/2 hrnku pískového cukru, 2 lžíce na nudličky nakrájených mandlí, balíček neloupaných mandlí, tabulku čokolády na vaření, vejce, 1/2 lžičky nastrouhané kůry z citronu, na špičku nože mleté skořice a tlučeného hřebíčku, moučkový cukr na posypání válu.
Rozlámanou čokoládu rozpustíme v horké vodní lázni, přisypeme cukr, skořici, citrónovou kůru, hřebíček, nudličky loupaných mandlí a nastrouhané neloupané mandle. Přidáme vejce, hrnek vyjmeme a vzniklou hmotu pečlivě promícháme. Na posypaném válu vytvarujeme salám, zabalíme do alobalu a necháme v chladu ztuhnout. Před podáváním nakrájíme ostrým nožem na tenké plátky.
vanoce
(mirka1305, 9. 10. 2008 9:36)
MANDLOVÉ SIRKY
Potřebujeme: 1/2 hrnku hladké mouky, 1/4 hrnku moučkového cukru, balíček oloupaných a nastrouhaných mandlí, 1/4 kostky másla, žloutek, mouka na vyválení těsta, tuk na vymazání plechu, 1/2 tabulky čokolády na vaření.
Mouku promícháme s cukrem a mandlemi. Přidáme žloutek a změklé pokrájené máslo. Vypracujeme těsto, vyválíme je v plát silný asi 5 mm. Rádýlkem jej pokrájíme na tyčinky široké 5 mm a dlouhé 5 cm. Přineseme je na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech a v horké troubě prudce upečeme. Po vychladnutí jeden konec tyčinek namočíme v rozehřáté čokoládě.
CUKROVÍ Z FORMIČEK
Potřebujeme: 1 1/4 hrnku hladké mouky, 1 1/2 hrnku moučkového cukru, 2 1/4 hrnku strouhaného kokosu, kostku másla, tuk na vymazání formiček, moučkový cukr na obalení cukroví.
Mouku promícháme s cukrem a kokosem. Přidáme změklé pokrájené máslo a vypracujeme těsto. Zabalíme ho do mikrotenové fólie a necháme v chladničce asi hodinu odpočinout. Poté malé kousky těsta vtlačujeme v tenké vrstvě do tukem vymazaných formiček. Poskládáme je na plech a upečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova. Cukroví vyklopíme z formiček a ještě teplé obalíme v moučkovém cukru.
vanoční cukroví
(mirka1305, 9. 10. 2008 9:34)
OŘECHOVÉ PRACNY
Potřebujeme: 3/4 hrnku hladké mouky, 1/2 hrnku moučkového cukru a nastrouhaných ořechových jader, 2 lžíce kakaa, 1/2 kostky másla, vejce, 4 tlučené hřebíčky, špetku mleté skořice, balíček vanilkového cukru, tuk na vymazání formiček a moučk. cukr na posypání cukroví.
Mouku promícháme s cukrem, vanilkovým cukrem, kakaem a ořechy, přidáme hřebíček, skořici, vejce, pokrájené změklé máslo a vypracujeme těsto. Necháme ho v chladničce nejméně 30 minut odpočinout. Poté kousky těsta vtlačujeme do tukem dobře vymazaných formiček, rozložíme je na plech a ve středně vyhřáté troubě upečeme dorůžova. Ještě teplé pracny vyklopíme a pocukrujeme.
STŘAPATÉ KOLÁČKY
Potřebujeme: 300 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, strouhaných vlašských ořechů a másla, vejce, prášek do pečiva, 1/2 bal. vanilkového cukru, 100 g rybízové marmelády, 100 g strouhané čokolády.
Mouku, trochu prášku do pečiva a cukr přesijeme na vál, přidáme máslo, vejce, ořechy, vanilkový cukr a vypracujeme těsto, které dáme na hodinu do ledničky. Těsto rozválíme na 1/2 cm silný plát, vykrájíme kolečka a pečeme při 15 min. při 180°C. Necháme vychladnout, slepujeme teplou, rozvařenou marmeládou. Slepené koláčky potřeme po obou stranách zbývající marmeládou a obalujeme ve strouhané čokoládě.
čertovské buřty
(mirka1305, 9. 10. 2008 9:08)
6 špekačku,1 černé pivo,1 svetlé pivo (cobi napoj),5 větší cibulí,hlavička česneku,kečup ostrý i jemny,chili paprička či feferonky,olej,kmín,sůl,pepř.
Špekačky rozkrojíme na půlky,můžeme z nich stahnout slupku,poté je klademe do vymaštěny pekáč.zasypeme nakrajenou cibuly,nakrájenou feferonkou či chilli papričky.pokrájeným česnekem a kmínem,zalijeme černým pivem a dáme péct.po chvilce pečení zalijeme kečupem a dilijeme černým pivem a necháme to vysmahnout do tmavá.
Příloha:chleba nebo různe upravené brambory.
NĚCO NA ZOUBEK
(babcatko-Zuzana, 9. 10. 2008 5:48)
Jednoduché kokosové řezy
Ingredience
těsto: 1 hrnek kokosu, 2 hrnky hladké mouky, 1 kypřící prášek do pečiva, 1 hrnek krupicového nebo krystalového cukru, 1 vanilkový cukr, 3 vejce, 1 hrnek mléka, 1/2 hrnku oleje
na ozdobení: čokoládová poleva a kokos
Postup
Ve větší míse smícháme mouku, kypřící prášek, kokos, cukry, vejce, mléko a olej. Těsto vlijeme do papírem na pečení vyloženého vyššího plechu. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C zhruba 25 - 30 minut dozlatova.
Necháme vychladnout, polijeme čokoládovou polevou a posypeme kokosem.
Koložvarska kapusta
(Jejdankajeje, 10. 11. 2008 16:09)